Saturday, April 16, 2011

Roti.....Roti.......Roti...

Roti kacang merah


Assalamualaikum semua baru hari ni aku dpt meluangkan mase sikit untuk beblog.Cume ape yang spesial yang nak tunjuk malam ni adelah roti kacang merah.......Seronok sangat buat roti ni sbb hasilnye sangat lembut dan sedap rasenye.Kalau sesiape nak cube mmg gerenti jadiklah mmg resepinye amat senang .Resepi ni aku gunakan BM mmg senang bila dah siap uli baru dikeluarkan dari mesin untuk dibentukkan.Roti ni aku buat utk along bawak keasramanye .Hasilnye dapat dalam 20 bijik roti ,memeng "muai".

Asyik cerite aje mai sini aku tunjuk reepinye:Senang aje.......so nak mintak halalkan resepi ni pada k.nor untuk copy paste ye.

BASIC DOUGH my style
Resepi: k.nor@secubitgaram
sumber: sofea@after6am

380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux*
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening


Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.

#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.Aku ulinye sekali lagi.

water roux : (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
50gm tepung gandum
250ml air

Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.

** Doh yg dah siap dibulat2kan & susun dlm tray, sapu telur, aku bubuh kacang merah & tabur bijan di atasnya..
** hasilnya mmg memuaskan, roti yg lembut dan gebu..TQ K.Nor.


Dari dalam oven beb !!!!!Tengok tu....menggebu naiknye.....


Hot from oven..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...