Saturday, March 12, 2011

sup kentang dengan pucuk soon

Sebenarnye masak ni dari mingggu lepas lagi cuma tak berkesempatan nak masuk dalam blog .Resepi ambik dalam blog Mat Gebu jangan marah ye mat sbb blog mat ni.....sangat2 lah interesting dan hari2 saya akan tengok mat masak ape hari ni.Marilah datang keblog saye ni yang baru nak belajar ni ......Masak ni memang sedap kalu boring asyik masak bersantan sahaje cubalah resepi ni.....Lagipun bagus untuk kesihatan kite....



Sumber asal:Dapur Tanpa Sempadan
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 biji kentang, kupas, belah 4 setiap biji dan rendam
100 gram fucuk, potong kecil dan rendam hingga lembut
1/2 cekek soo hoon, kerat dan rendam
3/4 camca besar udang kering, rendam, tos dan tumbuk kasar
5 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1 kiub pati ikan bilis 'MAGGI'
Garam secukup rasa (nak letak serbuk perasa pun ok)
Serbuk lada hitam secukupnya
Hirisan daun sup untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan udang kering hingga harum. Tambah kentang (toskan) dan gaul rata, masak sekejap dan tuang air secukupnya. Biar mendidih dan kecikkan api, masak hingga kentang 1/2 empuk.
Tambah fucuk (toskan) dan masak lagi, masuk soo hoon dan tambah garam secukup rasa dan juga serbuk perasa jika suka. Kacau dan biar mendidih. Bila fucuk lembut dan kentang empuk, rasa dan jika ok, boleh matikan api.
Hidangkan dengan menabut hirisan daun sup dan bawang goreng sebagai hiasan. Tabur lada hitam sebelum dihidangkan...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...