Sunday, April 24, 2011

Apam Sari Ayu

Hari ni kat luar tu hujan mencurah-curah disini.Perut terasa berkeroncong seakan2 memanggil untuk aku menyediakan judah petang ni.tengahari tadi ade jalan2 keblog After6am nampak apam sariayunye yang menggiurkan .Nampak sedap aje .....

Kak izinkan As cnp dalam blog ni ye.....Sebenarnye dah lame nak buat tapi hari ni baru berkesempatan membuatnye.Sebenarnye semua stok ade cume kadang2 rajin dan kadang2 tu malas.Biaselah kalau cuti2 tu banyak kerja rumah yang tersadai menunggu hujung minggu baru nak disettlekan......Itulah lumrah orang perempuan ye kan....


Apam Sari ayu
Bahan-bahan :-
(A)
1 biji kelapa parut (putih)
1 sb tepung ubi
sedikit garam
acuan
minyak
(B)
250 gm tepung gandum
1 st baking powder
280 gm gula -As pakai 250gm je
4 biji telur (sejuk)
1 sb ovallate
250 ml pati santan ( As guna santan 200ml + 50ml susu segar)
pandan paste (ikutla nak hijau mcmana)

cara-cara:
Sapu acuan dgn sedikit minyak. Kelapa digaul dgn tepung ubi dan sedikit garam.
kemudian ambil sedikit kelapa tadi dan tekan2 kedlm acuan.
Ayak tepung gandum+ baking powder. ketepikan.
Pukul telur + gula + ovallate hingga betul2 kembang.
Perlahankan mixer masukkan tepung selang seli dgn pati santan.gaul hingga semua sebati dan masukkan pandan paste.
Panaskan periuk pengukus dan masukkan acuan yg telah diletak kelapa. kukus 5-10 minit.( utk mengelakkan kelapa cepat basi)
Selepas itu tuangkan adunan tepung ke dlm acuan. kukus lagi selama 15 minit. (Tutup penutup dgn kain utk mengelakkan air jatuh ke atas kuih)
Hidang panas2, sesuai utk b'fast @ minum ptg

Cubalah ye....memang sedap anak2 As pun suka,mereka komen memang sedap.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...