Saturday, April 16, 2011

Ikam Siakap Masam Manis

Hari ni malas sgt nak masak tengahari sbb my hubby dan anak lelaki aku semua dah pegi pertandingan memancing anjuran tempat kerje my hubby.Gambar tak dpt tunjuk sbb lupe nak bawak kamera sayangnye tak dapat nak tunjukkan saat2 anak lelaki aku yang kecik sekali jorannye ditarik ikan.Seronok sangat die.....

Ikan siakap beratnye 900gm.Pertandingan ni family aku dapat memenangi kategori "Ikan Terpantas" dalam 1 minit mula memancing.Hadiahnye RM 50. Ikan yang dibawak balik telah siap disiang .Bayaran untuk menyiang ikan ni RM 1 bagi seekor balik tinggal masuk kuali aje.

Masakan yang dimasak ni adalah makan petang sbb diorang yang balik memancing ni balik terus tidur sampai kepetang konon letih katenye tapi ikan yang bawak balik dapat sekor aje.Anyway alhamdulillah rezekinye.....

Resepi ni dah diderhakakan dari resepi asalnye .So kite layan resepinye:

Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap-dibersihkan dengan limau kasturi dan juge tpg gandum.Lepas tu toskan..
sedikit kunyit serbuk
1 sudu makan tepung gandum(taburkan aje kat badan ikan)
minyak yang banyak


Inilah ikannye...yang fresh lupe nak snap tadi

Bahan Kuah masam manis
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
8 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tomato
1/2 cawan air nanas dalam tin
8-10 ulas nanas dalam tin (potong kecil)
1/2 sudu kecil sos ikan (optional)
1 biji bawang besar-hiris bulat
2 biji cili merah-potong memanjang sbg hiasan
sedikit daun ketumbar

Cara-cara
1. Lumur ikan dengan serbuk kunyit, garam dan lepas tepung jagung.
2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan goreng cara deep fry. Balik-balikkan setelah keperangan dan toskan.

Untuk Kuah masam manis
1. Mesin bawang putih dan merah .
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang di tumbuk hingga wangi.
3. Masukkan air nanas bersama sos tomato, sos cili, sos ikan dan nanas dalam tin.
4. Biarkan menggelegak baru masukkan bawang dan lada marah.
5. Masukkan garam dan gula sedikit dan rasa dulu cukup masam dan manis baru tutup api.
6. Masukkan daun ketumbar dan tuang ke atas ikan.
7. Sedap di makan panas-panas.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...