Tulang daging ni pulak dicicah pulak dengan kicap yang dicampur dengan cili dan bawang huh........terangkat.
Resepi asal :noordekitchen.blogspot.com
Sup Tulang
Bahan2nya:
1 kilo tulang
1 paket sup bunjut adabi (untuk tulang)
5 ulas bawang kecil-dimesin
3 ulas bawang putih-dimesin
7 biji cili padi(di tumbuk sedikit)
Halia mengikut keperluan -diketuk
garam
gula
lada hitam (mengikut rasa)
Ubi kentang
Hiasan
Bawang goreng
daun sup dan daun bawang
daun saderi bawang besar
Cara -cara
1.Panaskan minyak -jangan banyak sangat
2.Masukkan sup bunjut-biar sampai wangi
3.Masukkan bahan yang dimesin dan halia-biar kekuningan
4.Masukkan tulang dan air secukupnya-jangan masukkan air banyak sangat nanti kuahnya cair
5.Masak sehingga empuk-As tak ade pressure cooker ,jadi masak 1 1/2 jam sampai daging nya betul2 lembut.
6.Bila agak masak masukkan ubi kentang dan cili padi dan bahan perasa yang lain
7.Dah masak masukkan daun sup dan bawang goreng ..Hidang kan.
Sambal Kicap penambah selera............. |
Sambal Kicap
Bawang besar
Kicap masin dan manis
culi padi
Perahan limau nipis
*Gaul semua dan tekan sedikit cili padi semasa menggaul rata
.
No comments:
Post a Comment