Hari kat luar ni redup aje ..............Basuh kain pun tak kering2 lembap aje itulah menandakan bila dah hujung tahun masuk musim tengkujuh.So kalau dikampung ni......... waktu2 sebegini masak lempeng memang sedap kalau dimakan bersama sambal udang kering yang dimasak bersama cili padi .Pergh..........terangkat pedasnya.Sebenarnya ini adalah masakan kegemaran arwah abahku.Dia mmg sukakan yang pedas2.Kalau ada lebihan sambal sebegini jawab nya minum petang disuruhnya buatkan lempeng.
Memang sedap sesekali kalau makan lempeng.Ditempat kerja ada seorang akak ni menjual nasilemak dan ada juga lempeng.Lempeng ni pula dimakan dengan sambal daging hijau mmg sedap.Tapi menu hari ni adalah kari ayam dimakan bersama dengan lempeng. Cicah dengan kari ayan pun sedap juga ala2 roti paratha.
Lempeng Kelapa
Bahan2nya
1 cawan tepung gandum
1/2 biji kelapa parut
sedikit garam
Air secukupnya-adunannya mesti pekat
Caranya
1.Campurkan semua adunan kedalam bekas.
2.Kacau sedikit2 bersama dengan air.
3.Adunan mesti likat dan agak pekat.
No comments:
Post a Comment