Sunday, March 6, 2011

KARI IKAN KERAPU


Bahan2nya

Ikan kerapu
Bwg merah dan putih dan halia
2 cawan santan
1 paket rempah ikan babas
2 sudu cili serbuk (untuk pedas dan merahkan kuah)
sedikit halba campur
3 bendi
2 biji tomato
Garam dan sedikit gula

Cara-2nya
1.Masukkan rempah babas bersama dengan cili serbuk jadikan pes.
2.Panaskan minyak,masukkan halba cmpur dan daun kari
3.Masukkan bawang merah ,putih dan halia-goreng sampai wangi
4.Masukkan pes rempah babas,goreng sampai wangi
5.Masukkan santan sampai menggelegak masukkan ikan dan perasa
6.Akhir sekali masukkan bendi dan tomato
7.Hidangkan.




Hari penat sungguh maklumlah hari cuti macam 2 yang patut dibereskan selama seminggu.Pagi ni aku bangun seawal jam 4:30 pagi ke pasar borong Klang bersama my hubby.Macam nak berniaga makanan la pulak tapi sebenarnya beli barang basah untuk seminggu.Balik dari pasar jenuh lah pulak menyiang ikan dan membersihkannya pulak.Jadi nanti bila balik kerja senanglah keje2 memasak ,barang nya dah bersih semua.Hari ni aku masak kari ikan kerapu yang paling disukai oleh aku kerna isinya yang lembut.Memang sedap kalau dimakan dgn nasi panas ....panas...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...