Friday, October 5, 2012

Hitam itu Menawan.........?

As salam kepada semua .Apa khabar semua  hari ni?Diharapkan segala pekerjaan kita hari ni telah dipermudahkan tuhan dan mendapat keberkatan .....Amin.....Hari ni sbb dah balik kerja pun dah lewat jadi masak je ape yang sempat untuk dimakan bersama keluarga.Aku sampai dirumah lebih kurang pukul 6.30 pm setelah mengambil anak-anak dari sekolah.Sesampai di rumah terus aje kedapur untuk menyediakan makanan makan malam sekadar ala kadar saje.

Cuma ape yang nak disharekan adalah untuk resepi ini adalah resepi sendiri aku setelah makan di di sebuah pasar malam di Taman Medan.Kue Tiow ini boleh dikatakan sedap sbbb.....kerangnya dimesin halus dan dimasak sebagai rencah utama.Dah lah kerang ni hitam dibubuh pulak kicap jadinya kue tiownya gelap sedikit.Sekiranya anda hendak mencuba janganlah bubuh terlalu banyak kicap .Tapi setelah ny hubby rasa so dia kata sedap kerana berasa kerangnya.Dan suruh aku pack kecil2 untuk dijual kepada peniaga kue tiow.ha .....ha.....
Boleh ke ???????

Layan resepinya: Hot cheese

kue tiow kerang gelap
Kue Tiow Kerang 
1 bungkus kue tiow
1 paket kerang yang telah dikopek(separuh dimesin separuh lagi khas untuk rencah
cili sos 
kicap pekat 
kicap cair
1 paket rempah nasi goreng(seri aji)
sedikit sayur 
cili boh

Caranya
Di masak seperti  masak mee goreng cuma masak kerang bersama cili boh sampai agak kering jangan terlalu banyak air semasa nasukkan kue tiow kerana takut lembik pulak.

Selamat Mecuba!!!!!!!!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...