Tuesday, October 23, 2012

Ayam Masak Merah


Salam semua.Apa khabar hari ni ,semoga hari ni kita telah melakukan pekerjaan kita dengan baik.Insyaaalah.Hari ni banyak sungguh kerja sampai tak sedar hari dah petang .Biasalah bila dah hujung2 tahun semuanya nak dikemaskini supaya segala pencapaian tercapai dengan baik.

Beberapa hari  lagi kita akan menyambut Hari Raya Korban.Kami sekeluarga hanya beraya disini aje sbb tak sempat nak balik jauhkan..........As tak membuat korban tahun ni ,kalau tahun hadapan dipanjangkan umur insyaallah.Semoga tahun hadapan dimurahkan rezeki oleh tuhan.Amin.......

Memang penat tapi apakan daya kerja rumah tetap diteruskan.Hari nak  kongsikan satu resepi yang telah As masak pada hujung minggu yang lalu untuk dimakan bersama Nasi tomato tapi tak sempat nak snap nasi tomatonya  dah habis, jadi yang sempatnya ayam masak merah sahaja itupun snap masa dalam kuali aje.

Ayam Masak Merah

Sumber:Noordekitchen.blogspot.com

Bahan2
1/2 kilo ayam -dipotong kecil
2 senduk cili mesin  -kalau nak banyak sambalnya boleh bubuh lebih
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
10 ulas bawang merah-dimesin
3 ulas bawang putih-dimesin
1 labu bawang besar- dimesin
4 sekawan-agak2 jangan terlebih  sangat 
garam dan gula secukup rasa

Hiasan
2 ulas bawang besar
2 biji cili merah 
sedikit daunsup dan daun bawang

Cara2nya
1.Gaulkan ayam bersama garam dan kunyit dangoreng sehigga kekuningan dan angkat.
2.Panaskan minyak ,masukkan empat sekawan ,masukkan bahan  yang dimesin sehingga naik bau ataupun agak kekuningan 
2.Masukkan cili mesin kacau sehingga naik minyak.masukkan gula dan kacau lagi.Masukkan  semua sos iaitu tomato dan cili. 
3.Masukkan garam dan sedikit H20-masakan ini biasanya perlu terasa manisnya baru sedap.
4.Masukkan semua hiasan dan akhir sekali ayam.
5.Hidangkan


2 comments:

ManisAnggun said...

Nampak cam sedap jer .

Anonymous said...

nampak cam pedas jer... meghoh nyer!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...