Tulang daging ni pulak dicicah pulak dengan kicap yang dicampur dengan cili dan bawang huh........terangkat.
Resepi asal :noordekitchen.blogspot.com
Sup Tulang
Bahan2nya:
1 kilo tulang
1 paket sup bunjut adabi (untuk tulang)
5 ulas bawang kecil-dimesin
3 ulas bawang putih-dimesin
7 biji cili padi(di tumbuk sedikit)
Halia mengikut keperluan -diketuk
garam
gula
lada hitam (mengikut rasa)
Ubi kentang
Hiasan
Bawang goreng
daun sup dan daun bawang
daun saderi bawang besar
Cara -cara
1.Panaskan minyak -jangan banyak sangat
2.Masukkan sup bunjut-biar sampai wangi
3.Masukkan bahan yang dimesin dan halia-biar kekuningan
4.Masukkan tulang dan air secukupnya-jangan masukkan air banyak sangat nanti kuahnya cair
5.Masak sehingga empuk-As tak ade pressure cooker ,jadi masak 1 1/2 jam sampai daging nya betul2 lembut.
6.Bila agak masak masukkan ubi kentang dan cili padi dan bahan perasa yang lain
7.Dah masak masukkan daun sup dan bawang goreng ..Hidang kan.
| Sambal Kicap penambah selera............. |
Sambal Kicap
Bawang besar
Kicap masin dan manis
culi padi
Perahan limau nipis
*Gaul semua dan tekan sedikit cili padi semasa menggaul rata
.
No comments:
Post a Comment