Monday, November 5, 2012

Happy Birthday Angah & Adik

Salam  semua..........Hari Sabtu yang lepas satu majlis sambutan hari jadi untuk Angah & Adik telah dibuat.Majlis kecil -kecilan aje...Adiknya  terlebih satu hari je daripada Angah iaitu 2 & 3 November . Sebenarnya tak selalu As buat majlis hari jadi sebegini kalau tergerak hati saje nak buat atau permintaan yang tinggi dari anak-anak ,Selalunya  bawa anak-anak  makan2 diluar sahaja.

Untuk Along bitrhdaynya dah lepas iaitu pada Hari Raya Pertama ,jadi sambutan pun tak buat sekadar menyambut nya dengan kuihraya sahaja.Kesian kan.........sbb tu dia irihati kerana sms hari jadinya tidaklah seperti Along dan Adik .Tak ape ya Along tahun depan ya........memujuk.






Kek RVC ni As c&p dari blog kak Ita nun jauh di Johor  yang popular dengan pelbagai masakan dan juga gaya masakan.Kak Ita mohon untuk dikongsikan dalam blog ni.Kek yang dibuat ni tak sehebat mana dengan rupanya kerana dah lama tak buat kek dan menghiaskanya .Jadi asal boleh je  la. Tapi puas hati sbb hasi dari air tangan sendiri .Kek ni As menggunakan pewarna murahan sahaja jadi tak berapa cantik hasilnya kerana bukanya jadi merah terang tetapi sedikit kehitaman.Layan resepinya............

RED VELVET CAKE

source : Rima 
copy :  kak Nor
Ingredients
1 1/4 cup sifted flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 tbsp cocoa powder - i used berry callebaut
1 tbsp red colouring - I used 1 1/2 tsp wilton red paste(no taste)
1/4 cup soft unsalted butter - 57g
3/4 cup sugar
1 egg
1/2 tsp vanilla extract
1/2 cup buttermilk - I used 1/2 cup whole milk plus 1/2 tbsp vinegar/lemon
1/2 tsp vinegar - i used heinz distilled white vinegar 5%
1/2 tsp baking soda
Cream cheese frosting
125g cream cheese
50g unsalted butter
110g powdered sugar - i reduced it to 80g
1 cup fresh cream, whipped until stiff - i used double cream
Method
1. Preheat oven to 175 degrees Celsius.
2. In one container, sieve flour, baking powder and salt. Set aside.
3. In a small container, combine cocoa powder and red coloring and stir well until form a paste (I added a little water).
3. Using a stand mixer, beat butter with sugar until light and fluffy. Add the egg, beat until blended. Add the vanilla extract and cocoa powder mixture, beat until well blended.
4. Add in sifted flour and buttermilk alternately. Beginning and ending with flour. (F-M-F-M-F)
5. In a small bowl, combine vinegar and baking soda and add it to ur batter. Stir well with a spatula. Pour into a 6" baking pan and bake it for 50mins or until cooked.
6. Let cool on wire rack.
7. Once cool, slice cake into two and spread cream cheese filling.. top it with the rest of ur cream cheese too... chill for a few hrs..
Cream Cheese frosting:
1. Beat cream cheese with butter until soft.
2. Turn mixer to low speed, add powdered sugar a little at a time. Whisk until well blended.
3. Add whipped cream, stir through with a spatula.
* Sedikit krimwell untuk mengeraskan sedikit icing 

Sepanjang majlis harijadi berlangsung..................

Angah  nak cuba tiup lilin


Kawan2 yang turut serta meraikan majlis


Jiran yang juga turut serta




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...